torsdag 5. januar 2012

Litt mer avanserte smøretips..

hei, for de fleste vil kanskje de enkle smøretipsene jeg legger ut være nok, men jeg har også fått inn en del ønsker om å beskrive mer i detalj hvordan man legger på smøringa på en god måte (jada, jeg vet at det staves smurning, men det ser så teit ut, og dessten er jeg fra Drammen og der sier vi smøringa!! :-) ).

Så jeg tenkte jeg skulle si litt om det. Aller først, smøretipsene for i dag. Det er nå ca -5 grader oppe i høyden, og dette gir føre for VR40, eller blå extra, eller vanlig blå. Det er altså tørrføre. Husk glider (LF7). Rode weiss er et godt alternativ, evnt Rode grønn multigrade.

I lavlandet er det annerledes, feks på Spiralen eller Konnerud falt mye av snøen som sludd og regn, så her er det tidvis ganske isete. Konnerud er langt bedre enne Spiralen, på Konnerud har de kjørt flere ganger, og stort sett er det ikke veldig isete, nedoverbakker og slikt er greit å kjøre i. Men nede på stadion er mye av snøen grovkornet, og mange av sporene er litt glaserte. Her bør man absolutt legg et tynt lag isklister i bånn. Dette varmes inn og avkjøles. Deretter kan man legge et lag tørrvoks oppå, feks Rode multigrade (jeg gikk på det i går, veldig bra) eller et annet kliste, enten lilla klister eller universalklister oppå. Flere som gikk på Konnerud i går gikk på rent klister og det fungerte godt.

Hvordan legger jeg på smøring?
1. Spennet i skia må måles opp, slik at du vet hvor langt fram og bak du skal legge smøring. Husk at det er forskjell på voks og klister, siden klister legger seg tjukkere på sålen. Hvis du ikke fikk målt opp dette i butikken når du kjøpte skiene, så se til å få gjort det. Ski som ikke er målt opp vil sjelden bli riktig smurt, fordi her er det snakk om centimetere for å treffe.

2. Voks: Man bør ha (om det ikke er nysnø) et lag grunnvoks i bånn, som varmes inn i sålen. Sålen bør rubbes på forhånd, slik at smøringa får tak. Deretter legger man på voks som et tynt lag i hele smøresonen (litt kortere ved nullføre) og korker. Man legger typisk 5-7 tynne lag smøring, kortere og kortere for hvert lag, og korker mellom hver gang. Dette fordi avstanden til snøen er størst midt under skia, og her bør du ha litt ekstra å sparke fra med. Dette er optimalt. På trening kan man alltids legge ett tykkere lag i hele smøresonen, og så et tykkere lag midt under skia. Ikke like bra, men helt ok. Men husk: mange kliner på et tjukt lag, og så blir det ujevnt under skia, og det vil lugge. Litt tålmodighet og flere tynne lag er best, akkurat som når man kler på seg når man skal ut i kulda...

3. Klister: Når det er klisterføre er det normalt stor slitaje på smøringa, og det vil være hensiktsmessig med et tynt lag isklister i bånn (på rubbet såle) som varmes inn og avkjøles. Deretter legges det på et tynt lag dagsaktuell klister på toppen. Husk at smøresonen for klister er vesentlig kortere enn for voks. Klister er veldig greit egentlig, men pass på at du ikke legger på for tjukt (nesten alle synder mot dette) fordi klisteret vil slites av i kontakt med snøen og legge seg i glisonen.

Glider tar vi en annen gang :-)

For gode tips, med videoer, gå til swix school, mye bra der. husk at øvelse gjør mester!

9 kommentarer:

Per Olav Horne sa...

Noen som har erfaring med Kuzminsikling?
http://terrengsykkel.no/ubb/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1108895&page=1

Anonym sa...

Noen som vet noe om føre fra turheisen og innover til Skimten? Isklister i bunn med tørrvoks utenpå, eller bare tørrvoks?

Gunnar Schei sa...

turheisen og inn burde gå bra med bare tørrvoks.

Kuzmin fungerer sikkert greit for de som ikke gidder å glide. Men jeg har ikke hørt om noen som får det til å gli på kaldt føre (altså skikkelig kaldt). Det var en lang debatt om dette her på bloggen forrige vinter

Glenn Østerud sa...

Det er kjempeforhold i marka nå. Ikke tenk klister i det hele tatt. I kveld var det -5 på Lundplassen ved Landfalltjern, -5 på Tverken og -5 på Skimten. Det er tørr og porøs snø fra Tverken og innover. For min del ønsker jeg spikerfeste, smurte med VR45 i kveld, satt som et skudd.

Eirik sa...

Noen som vet hvordan kjøreforholdene opp til LAndfalltjern er?
Greit å komme opp med en vanlig sedan (forhjulsdrift)

Anonym sa...

Veiene pleier å være bra brøyta opp til Landfall.Noen uker siden jeg var der sist, men tipper det er tipp topp. Hadde aldri problemer i fjor med touranen, og da lava det jo ned støtt.

Anonym sa...

Gunnar, denne bloggen er kanon!
Benytter anledningen til å si noe om Kuzmin. Jeg er nå inne i min 4. sesong med Kuzmin og for meg som "hobbyskiløper" fungerer dette utmerket. Det som er verdt å nevnte med Kuzmin/Primateria er at det ikke er tilstrekkelig å kun sikle. Man må også bruke børste og rillejern for å få max effekt. For de som er opptatt av glid anbefaler jeg å se på tabell 2 i vedlagt link, og så får jo hver og en vurdere hva som samlet sett er best.
http://www.primateria.se/PDF/Glidtest%20Primateria%20PABR-10020401.pdf

mvh
Andre'

Torleif sa...

Jeg gikk Hauern i fjor (da var det jo ganske kaldt) på Kuzmin og hadde knallski.

Gikk også birken (da var det også ganske kaldt) med samme skia og hadde elendig glid...

Filosofien min er at jeg ikke er så proff at jeg klarer (evt. ikke gidder å bruke så mye tid) å glide skiene så de glir noe bedre enn jeg får til med kuzmin + børsting.

Synes kuzmin er et godt alternativ for mosjonister.

Monique sa...

Noen som har gått fra Dalen og innover, enten rundt Sagdammen eller Katthusdalen nå?

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk