lørdag 12. februar 2011

Smøretips til Hauern

Hei alle! Det er meldt ordentlig kaldt i morgen, og dette smøretipset er laget for -15 grader og finkorna snø, slik det er meldt i morgen kl 10.

1. Bruk ski med en fin struktur, helst ski uten altfor mye spenn.
2. Det vanskeligste under rennet vil være gliden. Legg derfor litt arbeid i å legge på glider, jeg vil anbefale Swix CH4 som er utmerket ved skikkelig kalde forhold. jeg har erfaring med at det er bortkastet å bruke flourglider når det er så kaldt som nå. Husk at CH 4 er en veldig hard voks, og det tar lenger tid å børste den av etter at du har siklet sålen.
3. Bruk en bronsebørste som vanlig, avslutt med noen drag med en nylonbørste. Jeg har også god erfaring med å tørke av sålen helt til slutt med en nylonstrømpe.
4. Bruk en grunnvoks, tynt, som du smelter inn og korker ut.
5. Feste er enkelt, nesten uansett hva du gjør så vil skiene sitte. Jeg skal bruke grønn swix, blandet med omtrent like mye blå swix, annenhvert lag. Jeg legger på totalt 5 lag, meget tynne lag. Husk at dess flere "nervelag" du legger, dess mer vil det bremse i den finkorna, kalde snøen. Husk max 3 lag i hele sonen, legg kortere og kortere for hvert lag, og tjukkest midt under skia, hvor spennet er størst

Jeg gjør skia klare i ettermiddag, med rom for justeringer ved start.

Spor: Hele traseen ble kjørt på nytt fredag kveld, så forholdene ligger til rette for en kald, flott skitur på søndag. Kle dere godt! Lørdag ettermiddag ble traseen i Lier kjørt nok en gang.

33 kommentarer:

Christian sa...

Kuzmin?

Gunnar Schei sa...

nei. ikke mer å si om den saken

Jakob sa...

Testet Kuzmin i dag. Uegnet.

Anonym sa...

Vil VR30 fungere?

Anonym sa...

Hm, min erfaring med kuzmin er motsatt. Jeg har langt bedre glid på kuzmin-skia enn de med fabrikkslip og glider.. Også testet mot en kamerat med slip og glider. Kuzmin klart best. Jeg stiller i hvert fall på kuzmin i morgen..

TAH sa...

Tusen takk for smøretips. Jeg fulgte tipsene til feste. Er din tanke å legge i "pyramide" eller alle lag helt ut? Jeg la grunnvoks, ett lag grønt og ett lag blått helt ut. Resterende tre lag la jeg ikke helt ut. Det eneste jeg frykter er at dette er litt for kald smurning utover i rennet.

På glid valgte jeg en Holmenkol FX Matrix Blue og Dro over med Red Creek rillevalse -5 til -15.

Anonym sa...

Burde sitte det. Du må nesten prøve deg frem med dine ski hvor mye du trenger.Jeg legger litt forskjellig på mine ski grunnet forskjellig stivhet/spenn i skia.

Gunnar Schei sa...

jeg legger 2 lag helt ut i sonen. 1 lag på 0,2 mm merket, et lag noe kortere og til slutt ett lag midt under skia.

den dagen world cup folka går på kuzmin, da skal jeg vurdere det på nytt. Min erfaring er at tørre ski på SÅ kaldt føre = lim under skia

VR 30 er helt ok, jeg blander som sagt inn litt blått

Anonym sa...

Hehe, det kommer aldri til å skje.
At WC bytter kuzmin med glider og pulver. (Det er mange grunenr til det og de færreste mosjonister har egne smørere).

Blir spennende å måle glid i morgen. Jeg har brukt totalt 5 min med kuzmin og børste på hver ski denne sesongen. Glidtesten nå ble gjort i ca -12 grader.

Glidrapport kommer i morgen (jeg har med 2 par ski til start. Et med fabrikkslip også, så jeg vil teste de i morgen også før jeg velger).

Gunnar Schei sa...

fabrikkslip sier du? jeg bruker en av Tufte (via bjørn myhre) sine sliper. Spesielt laget for kaldt føre :-) Mye bedre enn fabrikkslip, som typisk er en ganske grov struktur for gjennomsnittssnø, om noe slikt finnes.

Jeg ser logikken bak kuzminslipen, og det er helt sikkert bedre enn en dårlig lagt glider. Men det er noe med hydrokarbonenes evne til å reagere med snøen i friksjonen med en fin slip, som gir en tynn vannhinne som skia glir oppå.

Interessant :-) Uansett, ikke meningen å starte en debatt her

npmehren sa...

Ser at Kuzmin har nådd inn i kommentarfeltet på Skiføret i Drammensmarka? Jeg har jo sett på dette, og skrev om det i fjor; http://www.finnemarkabloggen.com/?p=2019
Jeg er vel ikke sikker på om dette vil slå til på det kalde føret, men kunne være artig å høre hvordan det har slått ut for de som her sier at de vil prøve det. God tur! Nils

Anonym sa...

Beklager, det er butikkslip. Ikke fabrikk.. :)
(Kald slip fra oslo sportslager)

Jeg skal nesten helt sikkert gå på kuzmin i morgen. Skal skrive et svar etter rennet.

Dagis sa...

Hvordan gikk det med Kuzmingutta? Mine nyslipte og pulverpreppa ski var trå som fy. Ikke gøy.

Hans-Chr. Kongsberg sa...

Jeg gikk på Kuzmin. Den kaldeste (-6 og kaldere. Startet i pulje 1, gikk på 2.33. Ingen av de rundt meg glidde fra meg. Min erfaring fra i dag var at de løperne jeg gikk sammen med hadde ganske lik gild

Anonym sa...

Startet i pulje 6. Gikk på kuzmin orginal uten rill i tillegg. Gled ifra de fleste rundt meg i utforkjøringene. Kom inn på 3 timer og noen minutter (har ikke fått endelige resultatet), takket være 5 lag blåswix som gjorde at skia gled som sandpapir ved diagonalgang (som det blir en del av i dette rennet)...

Anonym sa...

Gikk på Kuzmin - i dag og hadde god glid i forhold til de rundt meg. I bakken ned mot Saga tok jeg igjen løpere som lå 100 meter foran meg. Fantastisk følesle å ha så "god" glid på en så dårlig dag. 3:16 fra pulje 3.

Reidar s blogg sa...

Vr 30 fungerte utnerket. toppet glideren med Rex SLT og hadde mye igjen for det.

Takk til arangør for et nermest perfekt arangemang, løypen var supre og problemene fra i fjord var borte, ingen møtende fra 2nikkersadele" :D

Reidar s blogg sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Christian sa...

Kuzmin skuffer aldri!

Gikk i pulje 2, sluttid 2:35, godt førnøyd med det. Bedre og bedre glid underveis, jevnt over litt bedre enn de rundt meg.

Torleif sa...

Gikk også på Kuzmin. Følte jeg hadde ganske trå ski (omtrent som de rundt meg), men i bakkene ned mot saga gled jeg VELDIG :)
Gikk på 3.05 fra pulje 4.

Torleif sa...

Forøvrig enig med Reidar:
Var mye bedre arrangert i år enn i fjor. (noe mindre folk i løypene pga kulda kanskje?)

Synes også målområdet var bedre organisert enn i fjor.

Gunnar Schei sa...

jeg hadde strålende ski i dag, litt trått opp til nykjua, men etter det gled jeg fra alle nedover. Oppover er en annen skål, men det skyldes ikke skia ;-)

Anonym sa...

Hepp.
Fy, det var tungt med alle fiskebensbakkene.
Så til Kuzmin. Jeg smurte meg litt bort med et par nervøse ekstra lag for å sikre feste, så fordelen jeg hadde på glidtesten på lørdag forsvant. Jeg endte opp med lik glid som de rundt meg. Erfarte også at skiene ble bedre og bedre utover i rennet.

Anonym sa...

Må si jeg ble tatt litt på sengen av 25 minus på start. Mulig det sank et par grader før vi gikk, men for en kulde. På grensen til det forsvarlige.

Hans Martin Lie sa...

Takk for sMøretips på feste, det fungerte vedlig bra! Hadde ikke LF4 eller CH4 og gikk på LF6,og satte liten profil. Kjempeglid! Og brukbar tid 2:52

Gunnar Schei sa...

morsom diskusjon om Kuzmin, jeg er ikke overbevist... ;-)

Jeg hadde over 1000 besøkende på bloggen i går, tydelig at Hauern er viktig.

Flott arrangement i dag, mye mer profft enn tidligere år :-)

Anonym sa...

hehe, du kan vel være enig i at det ser ut som man kan få like gode og i mange tilfeller bedre ski med kuzmin. Svært lite tidkrevende å vedlikeholde skia også.

Er man bare middels god til å preppe og/eller syns det tar for mye tid: KUZMIN :)

Vi sees neste år! Lykke til videre med bloggen.

TAH sa...

Feste var selvsagt spiker i dag. Gliden var dårlig, men bedre enn mange rundt meg virket det som. I følge garmin var toppfarten 45.3, men jeg vet ikke om det er reell toppfart ettersom det kan være langt mellom satelittpunktene?

Glenn Østerud sa...

Jeg var bakglatt de første mila. Smurte etter anbefaling, bortsett at jeg brukte VR30 og VR40 i annen hvert lag.

Jeg glidet med LF6 og hadde mye bedre gli enn de fleste rundt meg.. Ikke noe hokuspokus med riller og styr, bare LF6, siklet av og børstet.

Men jeg brukte mange timer lenger tid enn mange de andre på bloggen her, så det med feste kan ha mye sammenheng med trøkket i frasparket opp alle bakkene :-)

Smurte et lag VR40 på toppen av dritarbakken, og det gjorde susen inn til mål.

Torleif sa...

Burde være nesten umulig å ha bakglatte ski i den kulda i går :)

Glenn Østerud sa...

Det var det jeg fryktet dere ville si...

Det er nok veldig mye å si på han som står oppe på skia også, tror jeg :-)

Skia og teknikken fungerte bedre i de sporene som ikke var så oppgått, så jeg tipper at frasparket mitt er altfor slapt til de spora som var i går..

Mye å lære her, og noen flere timer i marka før Birken.

Torleif sa...

Jeg smurte med grønn og blå swix, annet hvert lag og hadde spikerfeste hele veien.

Øv på fullstendig tyngdeoverføring, vipp bekkenet litt innunder deg, og lag et liten ekstra fraspark med tåballen så blir det bra :)

Glenn Østerud sa...

Jeg tipper fraspark og teknikk kan ha litt uttelling på et renn som dette.

Kanonkondis og styrke er ikke sikkert dumt det heller.

Jeg begynte å trene regelmessig på langrenn i slutten av nov 2010, og selv om jeg har gått på langrenn så lenge jeg kan huske, vet jeg at teknikken min er så som så...

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk