lørdag 9. januar 2010

Smøretips i kulda

Oppdatering søndag morgen: Ingen nye spor er kjørt i helga, men de aller fleste spor er allerede åpne, så her har man alle muligheter om man våger seg ut i kulda. Jeg lar Mr. Mehren på Finnemarkabloggen komme med turtipset!

På oppfordring legger jeg nå ut noen smøretips spesielt for kulda. Det er nemlig ikke slik at man må ha trå ski, selv om det er 20 minus ute. Greit nok - går du i et nykjørt spor, så er det trått uansett. Men har det gått noen før deg, så finnes det ting du kan gjøre.

Tips 1: Ha et par ski som er slipt med en veldig fin struktur. På kaldt føre får man glid ved at friksjonen mellom skia og snøen lager en tynn-tynn hinne med vann som man glir på (ved varmt føre er det allerede vann, da brukes en grov struktur til å lede vann og smuss vekk fra skia).

Har du et skipar med en veldig fin struktur, fungerer det overraskende bra nå. Det trenger ikke å være et superpar, jeg har slipt to gamle treningspar, et med veldig fin struktur, og et med veldig grov struktur (for mai-turene!) Jeg gikk på G1-strukturen i går kveld (bildet er hentet fra Bjørn Myhre sport)

Tips 2: Bruk glider, særlig nå. Du bør benytte Swix CH4 eller tilsvarende, fluorglider er ikke noe særlig poeng på dette føret, da flourglider i første rekke har effekt ved våtere eller skitnere føre, samt ved høy luftfuktighet. Fluorvoksene er kanskje mer slitesterke, men på den puddersnøen vi har nå, betyr det ingenting. Jeg har også fått tips om å polere lett med en nylonstrømpe, for ytterligere effekt (litt glattere).

Tips 3: Legge på tynne lag festesmøring. Det er veldig vanlig å legge på litt ekstra festesmøring for å være sikker på å få feste. Dette ekstra laget vil bremse deg litt til vanlig, men ved 20 minus vil festesmøring som er i kontakt med snøen når du glir, bremse voldsomt. Jeg legger på 3 tynne lag med grønn voks, og det fungerer greit.

I går kveld gikk jeg en tur i -20 grader på Konnerud, og det gled veldig bra, overraskende bra faktisk, så lenge jeg faktisk fulgte mine egne tips ;-) Det var også interessant å ikke se et annet menneske på hele turen, her pleier jo løypene å være fulle av folk..

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk