onsdag 13. januar 2016

Mange nye spor i dag

I dag er det klassisk flott vintervær med ca -6 grader og litt gløtt av sol innimellom. Flotte forhold for en skitur, selv om det fremdeles kan være litt løst i sporte mange stder. Det ligger også litt grus her og der i bunnen av utforkjøringer. Så jeg ville venta litt med godskia fremdeles.

I dag har det blitt satt mange nye spor, også på steder hvor det ikke har vært kjørt tidligere i vinter:
- Lier: Sjåstad-Eiksetra-Eggevollen-Storsteinsfjell-Undersrud-Tverråsen
- Drammen: Spiralen-Landfalltjern-Tverken
- Nedre Eiker: Ulevann-Vrangla rundt-Langvann og Svarthamna. Kamstrupen ned til Marivann
- Konnerud: Skistadion, samt Strømsåsen og Hallermoen-Haukås

Det føre for blå swix i dag, jeg mener det er
vanskelig å bomme med festesmøringen på disse forholdene. Velg ski med en fin slip (det er veldig finkorna snø - og et lite dryss med nysnø tidligere i dag).

8 kommentarer:

Kaptein Knutsen sa...

Var ute en tur sent i går kveld. Selv om det ikke fremgår av skisporet.no så er altså Kamstrup kjørt til Marimyr. Den nye traseen er litt "uvant", mer svingete og kupert enn den gamle, og man mister de fine strekkene over flatene på slutten. Istedet kommer løypa opp ved hytta øverst i Smiabekken (der løypa ned til skytebanen starter). Sløyfa tilbake om Goliaten er også kjørt men her er det foreløpig ganske rufsete og ujevnt.

Klemma sa...

Hmm. Dette var jo en av de fineste løypene, spesielt flatene mot slutten som du beskriver. Går den lenger sør ift tidligere? Jeg får ta en tur for å teste selv, men må si at det er synd hvis det skal være en tendens å omgå myrer og slike partier som marka vår kjennetegnes med. Det ligger sikkert rasjonelle hensyn bak dette, men hvis vi bare skulle lagt det til grunn ville vi kun hatt løyper på skogsveiene. Og det er jo litt gørr.

Torleif sa...

Enig med deg Klemma. Var fantastisk fint over myrene der!
Synes det er synd at løypa er lagt om.
Kan egentlig ikke skjønne det var nødvendig heller? Kamstrupen hadde større utfordringer ved lite snø nede i skogen før man går opp den bratte bakken (Kamstrupjuvet? Heter det det? :))

Kaptein Knutsen sa...

Helt enig. Før den bratte bakken har de utbedret en god del, fyllt ut, samt lagt traseen utenom den lille myra. Der ser jeg behovet. Men den siste biten kunne godt blitt som den var. Det var magisk flott å gå over der i fullmåne, f.eks. Mener å ha sett en artikkel (Dagsavisen?) der Ringstad argumenterte for den nye traseen men jeg husker ikke helt.

Kaptein Knutsen sa...

Fant noe: Drammensmarkas Venner har et innlegg på Facebook 3. august der den nye traseen beskrives. Kart foreligger også. Argumentet til Ringstad er å unngå myr for å kunne preppe tidligere i sesongen på lite snø, samt å kunne muliggjøre sykling uten klopping av myr. Ingen jeg kjenner som driver med stisykling er spesielt interessert i å sykle i skitraseer, men det er nå så.

Runar sa...

@Kaptein Knutsen

Det ble laget ny Kamstruptrase i høst ja, dessverre vil jeg si da de gikk inn med tungt utstyr - gravemaskin og har gjort inngrep som på barmark er veldig stygge. tanken er å kunne kjøre løype på mindre snø ved å planere terrenget/stedvis er det direkte høvlet ned(jeg har bilder om det er av interesse å se), drenere myrer,legge ut såkalte kavler(tømmerstokker med myrtorv oppå.)samt legge rør. Det skal også være en trase som skal være plan nok for "litt spreke" familier på sykkeltur, som en del av en kommende "sykkelvei" inn til Glitre, som visstnok er ett krav blitt.

Noe av poenget er visstnok også å kanalisere syklingen bort fra det øvrige stinettet hvor det har blitt en del skader i de våte partier. Jeg nekter dog å tro at stisyklister flest som liker å oppsøke nettop kronglete stier kommer til å "flytte over" til nye Kamstrup.
Slik jeg har forstått det skal denne type inngrep gjennomføres også på Goliattraseen fra Tverken til Marivann senere. Noe av dette begrunnes med klimaendringer slik at man er "nødt til" å gjøre denne type inngrep for å gi befolkningen ett like godt friluftstilbud som før.

Jeg og mange med meg mener at de kunne unngått de våte partier i Kamstrup i starten, halvdelen frem til Grandalen(det du tror kalles "juvet" antagelig), ved å drenere litt og legge ut solide klopper/bruer, istedenfor å velge ett såpass "voldelig" inngrep som nå er foretatt. Det var lite problemer med Kamstrup etter Grandalen som du nevner her oppe, og hele mystikken med å suse på ski over heia er nå borte, gamletraseen var vesentlig finere og kunne som sagt ha blitt beholdt med inngrep etter behov.

Jeg skrev epost til Ringstad i høst og la frem mitt syn, andre har også gjort det, jeg var i kontakt også med naturvernforbundet, men alt kom igang for sent til å få stoppet dette. Jeg håper fler med meg vil stå frem og ta kontakt med de ansvarlige for å slippe den samme type inngrep i fler av traseene våre, særlig inn mot Goliaten og over til Marimyr, dette er ett sårbart område med en god del slitasje allerede særlig til/ved Goliaten. Det er en annen side ved dette også ved siden av den ødelagte naturen og det er at ferdselen vil øke om det blir såpass jevne barmarktraseer at folk kan sykle/bruke elsykkel eller kjøre ulovlig motorisert. Tilrettelegging har flere kostnader ikke kun gevinsten ved at fler kommer ut og skisesongen blir lenger.

Jeg har epostkommunikasjonen med Ringstad lagret om du eller andre har behov for å lese det.

Klemma sa...

Har i dag gått den nye Kamstrupen og er slett ikke imponert. De åpne partiene er mer eller mindre borte. Kan heller ikke forstå at denne veldig kuperte traseen skal kreve mindre snø for å kjøres. Den er per i dag full av røtter og kvist og kvast. Akkurat det er det mindre av over myrene. Det hadde jo vært fint med en åpen prosess hvor markabrukerne ble invitert til å mene noe om dette?

I mine øyne er det nettop slike løyper som gjør vår del av marka så flott. Løypene på skogsveier i Lier eller Nedre Eiker er ganske uinteressante i forhold. Hvis denne forflatningen planlegges for Skimtrunden og Tverråsrunden bør en viss skogsjef tenke seg grundig om eller gå av med tidligpensjon før det gjøres mer skade på våre løyper.

Kamstrupen var min favorittløype. Det er den ikke lenger.

Runar sa...


@Klemma

Helt enig og mere til! Den nye traseen er ikke hverken god å gå pga masse krappe svinger eller gir en fin skiopplevelse. Kamstrup var nettop området over myrene, de flate vakre strekkene mot Marivann.

Skriv gjerne til Ringstad og si din mening.

bjorn.ringstad@drmk.no

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk