onsdag 11. februar 2015

Oppdatering onsdag morgen

Da er det stedvis kuldegrader og noen få løyper er kjørt på morgenen. I Lier har de kjørt mellom Eggevollen og Eiksetra og på Konnerud er de i gang med løypene på Skistadion. Her skal det være barneskirenn i kveld fra kl 18. I tillegg er det satt spor i går i Ulevannsområdet i Nedre Eiker.

Det er svært isete og vanskelig å gå på ski på steder hvor det ikke er satt spor på nytt siden mildværet og uværet i helgen. Jeg anbefaler ikke å gå på ski på steder hvor det ikke er satt nye spor, mest pga at det ligger mye greiner og bøss i sporet.

Det er ganske ok forhold der det er satt spor på nytt. Jeg gikk i går en langtur og brukte grunnklister spray i bånn og swix universalklister oppå. Dette satt meget bra hele veien, og det er mye glid i snøen.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg var ute i skøytetraseen rundt Hvalsdammen i går kveld. Overraskende gode forhold. Litt isete nærmest Årkvisla, men fint lenger inn. Veldig fint at de kjører opp for skøyting der, perfekt på dager med vanskelig føre. Jeg gikk en tur med smøring rundt Kamstrupen søndag kveld. Da var det noen som hadde skøytet hele runden, og satt dype merker i de løse klassisksporene. Hva er poenget med å skøyte i klassiskløypene, når det er kjørt opp egne skøytetraseer helt fra Årkvisla og opp til Tverken (bak ved Pantegutten)? Er det noe poeng å klage på sånne folk, eller er de uansett uten evne til å forstå innspill fra andre?

Runar sa...

@Anonym

Jeg irriterer meg også veldig over skøyting i klassiskløypene. i de nykjørte sporene i Drammensmarka idag var det selvfølgelig en eller to som hadde skøytet over Tverråsen m.m.og dermed skjøvet hele tiden snøklumper ned i sporene som således blir en evig humping for oss som går klassisk, med ditto dårligere feste og slitasje på smøringen.
Igår var det en som gjorde dette i de eneste nykjørte sporene i marka fra Marivann til Ulevann og tilbake, dessverre så jeg ikke vedkommende i aksjon, da ville jeg sagt fra hva jeg mener.

Snakket idag med en som stod ved Tverken med skøyteski og prøvde forklare hvorfor det ikke er greit, men jeg tror ikke det gikk helt inn, han mente at "det var vel ikke så gode løyper nå uansett", ett ubrukelig argument selvsagt da det at løypene er vanskelige å kjøre opp på denne snøen og dermed litt dårlige gir ikke han og andre som skøyter mer rett i å ødelegge sporene og gjøre dem enda dårligere. Han virket igrunn mer opptatt av at løypene var så smale her og at det gjorde det vanskelig for han å skøyte, mulig det ikke falt han inn at det er dedikerte klassiskløyper i marka...
Nei, jeg sier som Bjørn Ringstad, det er ren egoisme å skøyte i klassiskløyper.
min oppfordring til alle som ser noen som gjør det, stopp dem og forklar på høflig måte(om du ikke er for irritert til å være høflig) hvorfor det er ugreit.

Var forøvrig flotte forhold på Tverråsen og Skimtrunden nå i efta, fungerte greit med universalklister dog med noe ising.

Anonym sa...

Dette er nok en utvikling som bare kommer til å fortsette. Rundt omkring andre steder er det stadig flere "vanlige folk" som kjøper seg skøyteski og tar disse i bruk.
If you can't beat them, join them! Eller møtes på halvveien kanskje.
Jeg er enige i at løypene i Drammensområdet generelt er for smale, og mener dette også for klassisk bruk. Skogen er for tett innpå sporene, noe som bidrar til varierende snødekke, skarpe svinger, ising under greiner og mye nedfall. De holder såvidt mål etter dagens standard, men 10 år framover uten utvikling vil plassere Drammensmarka langt ned på lista over beste plasser å gå på ski.
Jeg mener at traseene bør utvides i bredde, for å få ok skøytespor mellom klassiske, og rydde skog 2-3 meter utenfor sporene. I tillegg kan man prøve å unngå de skarpeste svingene der det er mulig.
Videre vil det være smart å steinsette/gruse løyper som ligger sånn til at det kreves mye snø for å få kjørt spor, over myrer, etc. samt brobygging ved bekker der man vet at løypene ryker først om våren.
Plass har vi nok av, så det står på penger + vilje = politikk.

Utopi og drømmer? Se bakover i tid. Hvordan så det ut da Hauern holdt på? eller bare bakover til Oddvar Brå's tid. Vi blir mer og mer kravstore, også i forhold til naturopplevelser.
Drammensmarka er et stort trekkplaster for mange av de som velger å bosette seg i området, og jo bedre forhold det er for å benytte seg av den, jo bedre vil den bli verdsatt. Har Drammensområdet råd til å bli akterutseilt?

ÆE

IL ROS sa...

Men så lenge det ikke eksisterer flere muligheter (en skikkelig rundløype for langturer med skøyteski), går man klassisk der det er kjørt klassiskspor og skøyter der det er tilrettelagt for dette. Så enkelt kan det gjøres. Hilsen en som både har utstyr for klassisk og skøyting.

IL ROS sa...

Og hvis man blir mer og mer kravstore til NATURopplevelser er det jo å skyte seg selv i foten ved å planere alt av terreng, kutte ned flere trær og lage grusmotroveier på kryss og tvers. Hele poenget med naturopplevelse er vel å oppleve naturen som den er?

Runar sa...

@Anonym

Den type tilrettelegging du foreslår blir ikke realitet i dette området, og takk og pris for det. De nye løypene på Tverråsen og Skimtrunden samt Goliattraseen ble opparbeidet for ganske få år tilbake og det ble da brukt tid på planleggingen slik at en påvirket naturen ikke mer enn høyst nødvendig, få trær ble felt og traseen følger terrenget der det var mest "naturlig" å legge den med få inngrep som resultat. Dette vet jeg de fleste som er glad i marka er takknemlige for. At det blir en noe mer svingete løype enn ved maksimal tilrettelegging er helt greit, ingen har behov for snorrette spor i marka, dette med at folks "behov og krav" utvikler seg er selvsagt en utvikling vi kan styre og ikke en naturlov som blindt må følges. Det er mange hensyn som skal tas til andre brukergrupper også, ikke bare til skiløpere, og ikke minst hensyn til naturen og dyrelivet.

Mange av oss var skeptiske til fler løyper i utgangspunktet nettop pga inngrepene det ville medføre samt økt slitasje pga økt bruk i nye områder. Slitasje og forsøpling har det absolutt blitt mer av og spesielt langs/ved løypene på åsen.
Det kan være greit også å ha noen områder igjen med plass til de som ønsker å brøyte sine egne spor.

Naturopplevelsene til fler brukergrupper enn skiløpere skal ivaretas, det kan likegodt være at flertallet av både de som bor her og nye innflyttere vil sette mer pris på ett mest mulig urørt preg enn tung tilrettelegging.

Ett grellt eksempel på at tilrettelegging for skiløyper kan ødelegge hele områdets verdi for naturopplevelser også i barmarksesongen, er Hovlandsfjell på Modum. Der har de gått inn med tunge maskiner og planert terrenget for å lage ny løypetrase, lagt bekker i rør, fylt ut mange steder og dels da rasert det som tidligere var ett stort område med preg av lite inngrep og sus av villmark. Alt dette for å få de rette løyper uten krappe svinger og nedfall fra trær som står nærme traseen som du snakker om. Hovlandsfjell er igrunn ødelagt mtp naturkvalitet for friluftsliv. Slik vil vi ikke ha det også her i Drammensmarka.

IL ROS har rett i at det er å skyte seg selv i foten, den naturen man har tilrettelagt for å oppleve, har ikke lenger den samme opplevelsesverdi.

IL ROS sa...

@Runar, bra innlegg.

Jeg plukket opp søppel (fra andre) på min ferd rundt Tverråsen/Storsteinsfjell i går.
Kvikk lunsj-papir, en trinse og en annen plastdel fra en stav og en tom energigel-pakke. Ting som ikke tar veldig stor plass i en lomme, og som er unødvendig å kaste fra seg i naturen. Plast brytes ned som kjent veldig sakte og da bare til granulater som smådyr får i seg og blir forgiftet av.

Anonym sa...

Flesteparten av disse evner ikke å skøyte skikkelig engang - de skuffer seg fremover, uten omtanke for nedlagt arbeid og andre skiløpere.
Hærverk og egoisme!

Kaptein Knutsen sa...

Man trenger ikke utvide traseene for å tilrettelegge mer for skøyting. For et par år siden (I fjor?) var sporsettern defekt og det ble en stund preppet kun ett spor på f.eks Kamstrup og Goliaten. Dette ga plass til både skøyting og klassisk og mange var fornøyde. Dette kan man f.eks teste ut i utvalgte traseer i midtuke når det ikke er så mange ute, og så prepper man klassisk to spor som normalt i helgene.

Jeg har både skøyteski og klassiskski. Skøyteskia brukes først og fremst til å utvide sesongen når prepperne har "gitt opp" eller været har ødelagt løypene fullstendig, men det hender jeg skøyter på blåswixføre også. Da staker jeg isåfall i klassiskløypene til jeg kommer til skøytetraseene. Dersom jeg ser at jeg ikke gjør for stor skade og unntaksvis må skøyte i klassiskspor (motbakke), så skøyter jeg i motgående spor (nedoverbakke).

Dagis sa...

I dag trener barna i Drammen Ski fra Landfalltjern klokka 18. Kan bli folksomt der akkurat da. Dette til orientering. PS: Vi går klassisk :-)

Per Olav Horne sa...

http://allemannsretten.no/2012/03/03/skiloyper-hva-er-lov-a-gjore-i-dem/

Anonym sa...

Noen som vet åssen forholdene er rundt Spiralen?

Per Olav Horne sa...

Gikk rundt der i dag og syntes det var bra rundt Spiralen.

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk