lørdag 23. mars 2013

Neste alle spor kjørt nylig

Det er fremdeles flott vintervår, nesten som i februar, og temperaturer ned mot -20 grader på natta. På dagtid stiger det betraktelig, og i skrivende stund er det ca -8 grader (men kaldere i groper og søkk).

De aller fleste spor er kjørt opp i løpet av de to siste dagene. I går kjørte Drammen hele løypenettet med et par unntak. Disse unntakene ble kjørt på torsdag, så her er alt åpent. I Lier kjørte man i Eikseterområdet i går og resten på torsdag.

Modum kjørte alt på Engersetra-Nygårdshøgda-Dypingen i går, samt på Hovlandsfjell. Nedre Eiker kjørte Solbergelva og Aron til Marimyr. I dag har de kjørt fra Solbergvann og Ulevann. I skrivende stund er ikke all spor kjørt ennå, men jeg regner med at det kommer i løpet av dagen.

Smøring burde være enkelt. LF 7 glider med vanlig blå swix til feste. Det kan være greit å ha med litt mykere smøring etter som tempen vil stige utover dagen. VR45 er et godt alternativ utover dagen, i hvert fall med ett lag i tråkket.

10 kommentarer:

Tom Christian sa...

Hei Gunnar

Kunne du ikke lagt ut ett lite referat fra Vasaloppet? Litt artig og høre hva du mener om det. Og hvorfor går du aldri Birken?

Gunnar Schei sa...

Referat fra Vasan:
Klart jeg kan si litt om Vasan :) Som Ekspressen sa, så er det verdt hele turen kundet å stå i startområdet sammen med 16000 andre og kjenne på den stemningen som råder. Alle 16000 er der samtidig, det er jo fellesstart (merkelig nok), smånervøst, forventningsfullt, tradisjonsrikt. Men mest av alt: Veldig god stemning.

Vasan er det skirennet jeg har gått som er best organisert, alt fra transport til bagasje, matstasjoner, løypemerking, preparering, speakertjenester, målgang, skiparkering, dusj og mat. Alt fungerer effektivt og godt.

Den store forskjellen fra store renn i Norge er at stemningen er mye mer "lugn". Det er mindre stress og mas, veldig sjelden opplever du at noen skriker til deg bakfra at du må flytte deg (og da er det en nordmann som hoier "løype"). Opp første bakken er det alltid laaang kø, men ingen dårlig stemning av den grunn. Skulle likt å sett det i Birken, hvor jeg har observert tendenser til håndgemeng på starten, FØR starten har gått..

Jeg skal gå Birken når det ikke lenger er mote å gå langrenn - kanskje er det færre spisse albuer da? :)

For egen del så var Vasan -13 et bra renn. Jeg hadde kommet meg et stykke fram i køen, fikk en fin flyt oppe på myrene, og knep ca 5 minutter på hver passering sammenliknet med bestetiden fra 2009. Forsøkte bevisst å holde igjen, fordi det var fristende å tråkke til, men det er langt til mål, så lurt å spare litt på kreftene. Skiene var gode, men ikke helt rå, til tross for fluorpulver og den slags.

Etter myrene går det jo nedover, og her gled det middels. Opp bakkene til Risberg følte jeg det gikk bra, her plukket jeg plasser, for jeg har fått diagonal til å sitte bra i vinter. Mellom Risberg og Evertsberg er det mange småbakker opp og ned, så det suger krefter. Måtte stoppe og få i meg ekstra næring ved ca 42 km.

Etter Evertsberg merket jeg (nedover) at skiene tapte seg sammeniknet med de andre. Særlig når det ble dårligere spor og mye sukkersnø. Her lå jeg ca 30 min for 2009-tidene, og haded tenkt å begynne å trykke på med de kreftene jeg hadde spart tidligere. Men fra Oxberg og inn var jeg sliten, selv om jeg ikke møtte veggen denne gangen. Klarte å holde trykket oppe sånn nogenlunde, og staket utelukkende siste 3 mil. Det hjalp også at jeg på Oxberg fikk vite at min gamle klassekamerat fra Tønsberg hadde vunnet Vasaloppet - det gjorde han også første gang jeg var med, i 2008.

Heldigvis er det en del ekstra matstasjoner fra sponsorer og slikt, og det hjelper godt med litt vann, sportsdrikk eller appelsin mot slutten.

Det er noe eget å komme til Hökberg, 19 km igjen. Jeg er skikkelig sliten og har mest lyst til å slappe av, men det er et godt stykke igjen. Det er her det er viktig at teknikken stemmer, slik at den kan gå på autopilot mens hodet jobber med å holde motivasjonen. Jeg tok 10 min mellom Oxberg og Hökberg, så på Eldris var jeg 40 minutter foran 2009-tida. Herlig følelse, siden de siste 9 km er helt flate, og fordi det er så deilig å telle ned på ensifrede tall :D

Og da er det bare å trykke på i staking inn mot Moraparken og målgang for fjerde gang, like ved kirketårnet. Herlig følelse!

Og masse folk langs sporet som heier på deg, jeg opplever at de heier litt ekstra på oss nordmenn, vet ikke hvorfor :) masse liv og trøkk i målområdet.

Anonym sa...

Morsomt å lese, Gunnar! Jeg liker holdningen din og bifaller dine tanker om Birken-folket!!
Takk for at du lager denne bloggen! Den er til stor nytte også for oss som bare bruker blå, grønn eller rød Swix og universalklister på våren. Håper på skiføre ut april for både Gunnar og leserne hans. :-)

Richard sa...

Fin oppsummering! Og du burde hatt ekstra påskjønnelse for denne utmerkede bloggen som har vært min følgesvenn hele vinteren.

Anonym sa...

Da håper jeg aldri du får gått Birken, Gunnar. Får håpe at langrenn aldri går av mote.

Anonym sa...

Ingen stor Birken entusiast selv, men slike fordommer blir tullete.

Anonym sa...

her er en video ned fra skimten du kan dele med leserne dine http://www.youtube.com/watch?v=7K5xb6CgJa4

Tom Christian sa...

Takk for bra referat Gunnar:-)
Jeg har meldt meg på Vasan neste år, så det skal bli spennende! Rulleski skal kjøpes inn sånn at jeg får holdt stakingen vedlike i sommer.
Jeg følte egentlig ikke at det var så mange spisse albuer på Birken , jeg startet i pulje 18. Men det var vanskelig å komme seg forbi folk.

Anonym sa...

At noen roper løype når de ønsker seg forbi i et skirenn kan vel ikke oppfattes som negativt?? Det er tross alt en konkurranse. Det kan da vel ikke være så ille å gå i høyre spor noen meter? Etter min mening er det mer egoistisk å ligge i venstre spor, og ikke slippe forbi de som ønsker seg forbi.

Gunnar Schei sa...

at noen roper løype er greit. Men det som altfor ofte skjer er at den som blir nr 5000 roper løype, og så slenger en skyllebøtte av kjeft på den som kommer til å bli nr 5001, bare fordi vedkommende ikke flytta seg umiddelbart. For å sette det litt på spissen.

har sette dette ofte i Norge under skirenn (liknende ting skjer HVER gang. Har aldri sett en svenske gjøre noe slikt.

Det handler om at noen (mange) tar dette altfor seriøst, selv om de er timesvis bark de beste. Mitt poeng er bare det at de burde forsøke å ha det gøy, og "ta det lungt i blant" slik som svenskene :)

Ta dere en tur i Vasaloppsveckan neste år, så kan dere se selv :)

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk