søndag 1. januar 2023

Alt klart for nyttårsturen!

Godt nyttår til alle lesere og skivenner!

Det har blåst mye natt til i går og mesteparten av gårsdagen, så det var egentlig ikke noe særlig å gå på ski i går pga veldig mye nedfall fra trær i løypene. Mesteparten av dette er nå rydda og når det nå settes nye spor blir det fine forhold. Det ligger 40-50 cm snø oppe i høyden, så regnværet har ikke gjort så mye skade på skiføre der oppe, selv om det har minket voldsomt opp mot 250moh.

I dag har Lier kjørt løypene i Eikseterområdet, og er i skrivende stund i gang på Storsteinsfjell. Drammen har kjørt opp fra Spiralen via Hvalsdammen og opp til Tverken og Kamstrupen. Det er også kjørt i Ulevannsområdet både rundt Vrangla, samt ned Kamstrupen til Marimyr. Hovlandsfjellrunden i Modum er også kjørt. På Konnerud er de i gang og har kjørt mifhytta og ned Katthusdalen.

Det er minusgrader nå og der hvor snøen er tørr og ikke grov så vil vanlig blå swix fungere bra. 

Det er nok en fare for at ny og gammel snø blandes nå og at det blir et blandingsføre der hvor det er har vært mange plussgrader, så kanskje må man fram med et klister også i høyden, da vil et sølvklister være bra. Her må man nesten kikke på snøen og vurdere selv, jeg har ikke vært oppe i høyden i dag ennå, men skal ta fram skøyteskia etterpå. 

I lavereliggende områder er det universalklister som gjelder.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Gått litt alternativ Ulevannsrunde i dag fra Drammenssida over Kamstrup, når du kommer til Ulevann fra Solbergvan ta til høyre og det er laget løype på østsida av vannet og den kommer ut i nedre punkt i bunnen av en bakke på den tradisjonelle Ulevann-Langvann traseen. Svarthavna er nå sporsatt fra Solvang, helt greie forhold. Smurte med noe blått i dag men det er relativt stor slitasje på smøringa pga en del ishardt her og der som ikke er frest opp godt, og litt ploging på slike forhold tar sin del av kaka...
Men nå kommer det mye snø. Kanskje. Og så fra Søndag - regn igjen. Jaja.

Runar sa...

Angående ski med feller kontra smøreski, så er det ikke min intensjon å si at det ene er bedre enn det andre sånn totalt sett, enn så lenge gir smøreski bedre skiopplevelse stort sett - om man smører riktig. På samme tid er felleski bedre på visse fører - for folk flest - både fordi de takler vesentlige endringer i føreforholdene underveis og fordi veldig mange sliter med å smøre riktig. Når det er sagt så vil kanskje smøreepoken i historisk perspektiv vise seg å være relativt kortvarig, tenker da ikke på klimaendringer og bortfall av snø men det faktum at i all tid før moderne skismøring ble utviklet så er alt som er gravet frem arkeologisk av ski, ski med feller- altså i form av pels under. Så vi er på en måte på vei tilbake til det opprinnelige bare med et vesentlig høyere teknologisk nivå, så vil tida vise om det blir konkurransedyktig med smøring...
Det er riktig som Gunnar skriver at en fell bygger mer under skien enn smøring og at det dermed vil subbe mer, men om jeg har forstått Madshus riktig så er de nyere modeller av felleski justert for dettee med et høyere spenn i "hvileposisjon" enn på smøreski. Altså alt unntatt under frasparket så skal fellen ligge noe høyere over snøen.

Anonym sa...

Meget god og interessant kommentar, Runar!
Det var jeg som klagde over at felleskia aldri gir meg like god glid som godt smurte smøreski og jeg har eksakt samme erfaring med smøreski som Gunnar beskrev og som du nå utdyper, Runar.
Takk for innsiktsfullt innspill!

Anonym sa...

Nå er øyeblikket der med nok snø til å kjøre Marivann-Goliaten-Tverken, men...de gjør det ikke. Den traseen er veldig fin men kjøres sjelden pga at det mange vintre er for lite snø. Men nå bør de tenke seg om en gang til synes jeg.

Anonym sa...

Enig vedr. Goliaten..
Hvorfor denne og Klemmerhøgda "aldri" kjøres, er for meg en gåte. To av markas flotteste traseer.
Så hvis noen løypekjørere leser kommentarene her i blant, er oppfordringen klar! :)

Runar sa...

Gunnar får kjøre litt lobbyvirksomhet ovenfor løypekjørerne her synes jeg:-)

Anonym sa...

Savner også "bakveien" til Tverken. Mulig denne og de nevnt over trenger en rydding for trevelt osv. før de kan kjøres.
Var et døgn eller to der trærne hadde mye tung snø og is på seg.

Anonym sa...

Og der var bakveien kjørt, gitt :-D

Anonym sa...

De kjører hele tida i dag men antagelig er goliatløypa ikke i bruk lenger gjetter på det siden den ikke er med i kjøreplan

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk