lørdag 4. februar 2012

Smøretips til Hauern på søndag

Hei alle! Det er kaldt ute nå, og meldt kaldt på søndag, selv om det skal stige noe. Muligens kommer det et tryss med nysnø også. Dette smøretipset tar utgangspunkt i at det er -15 grader på start, og at det vil stige til rundt -10 grader utover dagen.

1. Bruk ski med en fin struktur, helst ski uten altfor mye spenn.
2. Det vanskeligste under rennet vil være gliden, særlig hvis det dyrsser litt snø. Legg derfor litt arbeid i å legge på glider, jeg vil anbefale Swix CH4 som er utmerket ved skikkelig kalde forhold. Husk at CH4 er en veldig hard voks, og det tar lenger tid å børste den av etter at du har siklet sålen. Men det er viktig å børste den godt ut av sålen. Så legg litt arbeid i det!
NB: Det er meldt noe varmere utover dagen, så starter du seint, kan det være bryet verst å bruke LF6 (eller HF6) glider.
3. Bruk en bronsebørste som vanlig, avslutt med noen drag med en nylonbørste. Jeg har også god erfaring med å tørke av glisonene helt til slutt med en nylonstrømpe.
4. Bruk en grunnvoks, tynt, som du smelter inn og korker ut i festesonen. Dette for at smøringen skal tåle litt slitasje.
5. Feste er enkelt, nesten uansett hva du gjør så vil skiene sitte. Jeg skal bruke grønn swix, blandet med omtrent like mye blå swix, annenhvert lag. Jeg legger på totalt 5 lag, meget tynne lag. Husk at dess flere "nervelag" du legger, dess mer vil det bremse i den finkorna, kalde snøen. Husk max 3 lag i hele sonen, legg kortere og kortere for hvert lag, og tjukkest midt under skia, hvor spennet er størst. Jeg anbefaler å avslutte med litt blått i tråkket til slutt, dersom du er redd for å ikke få feste.

Jeg gjør skia klare lørdag ettermiddag, med rom for justeringer ved start.

22 kommentarer:

Glenn Østerud sa...

For meg som skal starte 10.10, ville du lagt LF6 glider istedet for CH4?

De mente på Bjørn Myhre at LF gliden ville ligge på skia lenger, og innen jeg kommer til bakkene med mot Spiralen er klokka fort 14, og da skal det vel være varmere enn -10?

Gunnar Schei sa...

hvis jeg var deg ville jeg lagt CH4, den vil gli best i starten. CH4 er meget hardt, og ligger i sålen et helt Vasalopp, så jeg ville ikke bekymret meg for det.

Men LF6 er et bra alternativ altså.

Håkon sa...

Harde (kalde) glidere kan føles vanskelig å holde tilstrekkelig flytende når den skal smeltes inn i sålen. Så pass på å ikke brenne sålen når du varmer den opp, da blir det dårlig glid...

Anonym sa...

Kuzminsikling er tingen og børste, børste børste.

Hendrik sa...

Findus sportsdrikk?

Ser det ble diskutert før start i fjor, er det noen som kan fortelle hva slags drikke dette er og hvordan den smaker?

Torleif sa...

Vet ikke, men utifra smaken i fjor (sånn jeg husker den) så er det et fancy navn for rød saft....

Glenn Østerud sa...

Det smakte ikke godt etter det jeg kan huske. Det er langt unna maxim sportsdrikk eller enervit som de bruker i Birken.

Hendrik sa...

En liten tur i Kjekstadmarka fra Gjellebekk i dag, -12 grader og litt snø i lufta.

Rode blå Super fungerte veldig bra.

Ser ut til at været vil bli omtrent det samme i morgen.

Anonym sa...

Hvorfor bruke ski med lite spenn?. Trodde det var motsatt når det var kaldt?

Anonym sa...

Vil VR 30 fungere imorgen eller er vanlig blå bedre?

Gunnar Schei sa...

VR30 kan fungere helt fint. Stiger det opp mot -7 i løpet av ettermiddagen kan en litt hardere smøring være å foretrekke

ski med ikke altfor mye spenn er en fordel, hovedsakelig fordi løypene er mykere, altså de gir lettere litt etter når du glir og sparker fra på den. Ski med skikkelig hardt spenn graver seg lettere ned i snøen, og fungerer beste på grovkornet snø.

dette er ikke noe hovedpoeng

Anonym sa...

Ser at det har kommet et lite dryss med nysnø. Skal jeg se på anvisninger for ny eller gammel snø på voksen? Gjeller smøretipset ditt også for vi som bruker lang til, og kommer til Spiralen litt ut på ettermiddagen? Eller har du andre tips til oss?

Anonym sa...

Noen mening om Skigo violett?
-2 til -15 er den for og det må vel være greit.

BendikThun sa...

Man smelter ikke inn festevoksen?

Anonym sa...

Min foreløpige løsning(før korrigering ved start):

LF6
VG30
VR30 med VR40 i tråkket.
Er fristet til å bruke Skigo HF Violett da jeg har hatt stor suksess med den på kald nysnø. Må testes ved start.

Jens

Håkon sa...

Vil nok heller brenne inn et lag blå ekstra først istedet for å bruke grunnvoks. Grunnvoks går mer utover gliden. Dessuten blir det vel begrenset med slitasje i morgen. Uansett: lykke til !

Andreas sa...

Hva tror dere om bekledning i morgen dersom temperaturen blir omtrent som det meldes på yr.no nå?

Holder det med et lag ull under konkurransedressen? Har erfaring med at hode, ører og øyer uansett er det som er vanskeligst å holde varmt..

Anonym sa...

LF6
VR30+VR40

Ruben sa...

Utifra den siste værprofilen på vmjarl er nå siene preppet med LF6 og VR30+VR40. Satser på at det gir rakettfart og spiker helt til spiralen:)

Anonym sa...

DNS Gunnar? Hva skjedde?

Hauernjomfru sa...

For et flott arrangement!!! Supre løyper og god organisering. En tørr bolle på Eiksetra var ikke lett å svelge, men varm sportsdrikk på Tverken gjorde meg til en ny mann! Lapskaus på spiralen redda livet mitt :) Takk for CH4-tips, hadde kjempegode ski.

Gunnar Schei sa...

det er bra folk hadde gode opplevelser!
undertegnede var ikke frisk, dermed ikke start. Satser mot Montebellorennet om 12 dager!

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk