onsdag 25. februar 2015

Tips til smøring med klister

Siden så mange virker å kvi seg for å bruke klister (i helgen så jeg mange stå og smøre på voks om og om igjen - men det slites raskt av) tenkte jeg at jeg kunne skrive noen enkle tips.

Det mange liker aller minst er at klister kan være litt vanskelig å få av. Men kjøper man riktig produkt er det svært enkelt å fjerne klister: Bruk en gel, feks Swix sin klisterfjernergel, spray på, smør utover, vent i 5 minutter og tørk av. Genialt og veldig enkelt!
http://www.swix.no/Produkter/Smoereprodukter/Renseprodukter/Base-Cleaner-with-Scrub-150ml

Toko sin klisterfjerner er kanskje den beste: http://www.toko.ch/en/products/tools/base-tuning/gelclean-spray-int

Når du skal legge på klister bør du absolutt rubbe opp festesonen under skia. Merk festsonen for klister en noe kortere enn for voks, fordi klister legges på noe tjukkere. Butikken du kjøpte sikene i bør ha merket opp de ulike sonene for voks og klister basert på kroppsvekten din.

Når festesonen er rubbet bør du legge på en grunnklister mot slitasje. Bruk gjerne isklister som smeltes inn med smørejern (du bør ha et jern til glider og ett til festesmøring for innvarming). La det avkjøles (helst ute) og herdes før du legger på dagsaktuell klister.

Du kan også bruke klisterspray: Da er du sikret et jevnt og godt resultat som er enkelt å legge på. Pass på at du beskytter glisonene når du sprayer på klistret! Dette må også herde litt før du legger på neste lag. Eksempelvis denne:
http://www.swix.no/Produkter/Smoereprodukter/Feste/Grunnvoks/Base-Klister-Spray-150ml

Det absolutt greieste er å legge på klister i romtemperatur - ute i skogen er klisteret hardt i tuben - vanskelig å få ut av tuben og vanskelig å gni utover skiene. Legg på et fiskebeinsmønster - ikke legg på for mye - dette vil bare "subbe" og forsvinne ned i glisonen. Bruk tommelen eller håndbaken for best kontroll når du gnir klisteret ut til et jevnt lag under skien.

Ikke gå på skien med en gang når klisteret er oppvarmet av tommel/håndbak. La klisteret "hvile" noen minutter ute i friluft, men ikke la sola skinne på klisteret. Det er viktig at det får litt tid til å herdes før du går på det.

Jeg pleier alltid å smøre på klisteret hjemme og så la skiene stå litt ute på trappa mens jeg pakker ferdig skifteklær, fylle drikkebeltet o.l.

Hvis du synes dette er vanskelig: Gjør et forsøk! Det er enklere enn du tror og gir et godt resultat. Klister gir ofte veldig godt feste!

Lykke til :)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for råd. For egen del er det mest usikkerhet for når jeg må over fra voks til klister som er største sperra. For klister må man jo ha bestemt seg for FØR man drar av sted. Å stå ute i skogen og kjenne at alt glipper - vel da er det jo litt seint.
Eller kan man skrape ned voksen etter beste evne med skrapa og så feks spraye på klisterspray? Ville tro at det da ikke sitter så godt.

Anonym sa...

Nå ser det ut til at det kommer fallende nysnø rundt null, oppå hard, gammal snø. Hva ville du anbefale å smøre med da? Eller vil dette bli klabber uansett for oss som ikke har "null-ski"/rubbeski?

Gunnar Schei sa...

fungerte bra med VR50 tidligere i dag

Anonym sa...

Ser på Bjørn Myhres smøretips for Montebello lørdag at de satser på tørrvoks. Men for oss som går med et par hundre løpere foran seg: Hvor galt kan det gå med et lite klisterlag i stedet for de 4-5 voksene de anbefaler tror dere? Frykter litt blankere spor bakover i feltet :)

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk