onsdag 9. mars 2016

Fine forhold men 0-føre i skogen

Det er 0-føre i skogen akkurat nå, eller rettere sagt - det er rundt 0, noen steder varmere og kaldere i høyden. Akkurat nå vil det fungere greit med feks VR55n, men dersom du beveger deg opp og ned mange høydemetere så kan du ikke forvente knallski hele veien. Litt blankt kan det også bli i sporet.

Jeg tar gjerne i mot tips i kommentarfeltet

I dag har følgende spor blitt kjørt opp:
- Lier: Eggevollen-Eiksetra-Svarthamna. Tverråsen og Storsteinsfjell
- Drammen: Sparavollen-Hvalsdammen-Sauesetra
- Nedre Eiker: Årbogen-Solbergvann-Ulevann
- Konnerud: Skistadion, Strømsåsen, Hallermoen

Det meste av det øvrige løypenettet ble kjørt opp mandag.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Gikk fra Underlia til Skimten og Tverråsrunden i går. Det var mildt og kram snø nesten helt opp til Tverken. Videre oppover mot Skimten var det tørr snø. Gikk på VR45 pga antagelsen om tørr snø i høyden. Dette funket bra. Null feste opp til Landfall. Feste ble bedre og bedre jo næremer Tverken jeg kom. Etter Tverken hadde jeg supre ski.

Anonym sa...

Jeg har gått på kuzminsikla og gripteipa ski i hele vinter og er storfornøyd. Har bytta teipen en gang, og den tåler flere plogeturer ned Aronsløypa. Hvilke erfaringer har dere andre med griptape?

Per Olav Horne sa...

Bruker selv Kuzmin og teip. Rex teip bruker jeg av den gule type. Skal vist være en grønn med noe tjære i som skal gi bedre glid men den har jeg ikke prøvd enda. Gikk öppet spår Vasaloppet for 14 dager siden med gammel teip og hadde strålende feste.

Glenn Østerud sa...

Hva med zero-ski? Vil det fungere?

Anonym sa...

Elendige erfaringer med tape, prøvd både swixvarianten og Rex av universaltypen med tjære i, førstnevnte gir stort sett mye glipptak på ok føre og kladding rundt null med nysnø, sistnevnte Rex kladder sykt mye i nysnø. Dårlige greier, min erfaring er at det fungerer kun bra på visse typer føre. Det kan fungere optimalt en dag for deretter å ikke fungere i det hele tatt neste dag.

Men jeg må legge til at jeg ikke har prøvd tape på typisk godt blåswixføre, da bruker jeg - nettop blåswix - som er helt uproblematisk og ikke hemmer gliden slik tape gjør, jeg har forsøkt tape som alternativ på det vanskelige nullføret og deromkring og min konklusjon er strykkarakter.
Igrunn interessant at andre her har gode erfaringer med det...

Men Kuzmin, hva er det for noe?

Per Olav Horne sa...

Bruker selv Kuzmin og teip. Rex teip bruker jeg av den gule type. Skal vist være en grønn med noe tjære i som skal gi bedre glid men den har jeg ikke prøvd enda. Gikk öppet spår Vasaloppet for 14 dager siden med gammel teip og hadde strålende feste.

Unknown sa...

Gikk i høyden i går, ved Ulevann, og her var det spikerfeste med VR55N. Ser ut til å være rundt 0 grader i høyden og snøen holder veldig fint. Fikk også prøve et par Kuzmin ski som hadde tape (Rex gul) og det var en positiv opplevelse. Bra glid og kanonfeste, dog litt dårlig "slipp" men det er justerbart.

Per Olav Horne sa...

Kuzmin, hva er nå det? En ting som er sikkert er at enten liker du det eller så liker du det ikke, ihvertfall hvis man skal se debatten opp gjennom årene.

Min påstand er at dette er godt nok for de fleste markatravere. Har selv brukt dette på alle turer, men det er ikke slik at man skal "skrape/sikle" skia hver gang. Jeg har brukt det på 4 øppet spår Vasaloppet og på noen Hauern. Nå er jeg en koseturgåer og ikke en racer med de beste tidene, men det er mer kroppen og ikke skia som har regulert dette :-)

Tenker ikke lage en stor avhandling av dette med Kuzminsikling her. Men man kan lese ulike blogger og forum om dette. Så kan de som vil prøve og danne seg egne erfaringer, det er mange varianter i tillegg til selve siklingen. Men totalt sett får man nok (kanskje) den aller beste gliden med tradisjonell gliding, men dette er mer for skirenn.

http://www.teameilertsen.no/search/label/St%C3%A5lsikling
Og sveriges største tråd ang dette temaet: http://www.skidforum.se/index.php/topic/482-tre-vasalopp-på-samma-sicklade-skidor/page-1Anonym sa...

Horne:

Takk for link og info, iteressant om en kunne slippe gliding av skiene, jeg deltar ikke i konkurranser men liker jo ha god glid.
Så en video av kuzminsikling av ski, det så litt "voldsomt" ut, skraper jo bort en tynn del av sålen, er det risiko for at man som nybegynner på det der ødelegger sålen?
Og så leste jeg at det skulle sikles etter steinsliping av skiene, den forstod jeg ikke helt, når jeg får slipt skiene så setter det jo en struktur/mønster i sålen for ett visst valgt temperatur-snøtype-område, og så skal man sikle bort dette igjen? Kan en like godt kutte ut steinslipen?

Skal forøvrig gi tape en liten sjanse til nå som det ikke er nysnø, mulig den Rex-typen ikke er helt bra, den selges få steder.

Per Olav Horne sa...

Husk at selv om det ser ut som om du tar mye av sålen er det mye luft. Steinslip skal etter hva jeg har lest ta mer av sålen. Man steinsliper ikke skiene etter at man har gått over på sikling. Så når man sikler aller første gangen skal man sikle bort den slipen man har og dette kan ta litt tid. Men med + siklen til Kuzmin går det raskere.. Etter de er det kun 2-3 drag med sikling. http://www.enklaresport.se/Kuzmininstruktion.pdf
Jeg har brukt Rex Hydrex (svindyrt 750,-) og lagt ett tynt lag ved nysnø for å hindre ising i tape ved nysnå, den gir også bedre glid i festet. Har også en Start universal minus tjærevoks som er perfekt når du vil dekke over tapen når du får nysnø eller ved fare for frysing, den er billigere ca 70,-.

Ved sikling med kuzmin eller andre typer kan man sette struktur med rill som på alle andre glidet ski. Dette vil også bedre glien på lik linje som alle andre som setter struktur med rill.


Se også disse to trådene, mye info og delte meninger.
https://www.terrengsykkel.no/ubb/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1091482&page=1
http://www.terrengsykkel.no/ubb/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=905437&page=1

Anonym sa...

Horne.
Takk igjen for god informasjon. Visste ikke at Rex-tapen burde/kunne dekkes mot ising, jeg har bare prøvd universaltypen (+5 til -20) og det har vært sånn ymse rundt null. Så ikke ut som de hadde andre varianter enn den hos Myhre sport, og i andre butikker får man enten Start eller Swix-tape og de ser temmelig identiske ut men veldig annerledes enn Rex. Har du erfaring med de to typene? Når du dekker over tapen for å unngå ising ved nysnø, fjerner du da dette igjen på noe vis eller lar det bare slites av?

Brukt Rex i dag på vel 4 mil tur for å gi den en ny sjanse og merker at det veksler en del underveis hvor godt feste den gir, det kan være kjempebra for plutselig å bli en del glipptak. Så ut som det skyldtes ising, noe som lett skjer nå med bløt snø i solpartier av løypa og helt tørr snø i skyggen.

Per Olav Horne sa...

Har ingen erfaring med andre tape. Men man får mer meter av Rex enn de andre og Rex legges på begge sider med en gang. Har kjøpt en Start tape med high fluor -20 til -1 men har ikke prøvd den enda. Kommer nok til å anskaffe madshus nanosonic med innebygget felle til høsten når den nye ski kommer evt rossignol r-skin. Madammen har een siste og er strålende fornøyd med feste og Kuzmin glid.

Jeg fjerner ikke noe av det jeg legger på tape bare lar det slite av evt supplere med litt til.

Per Olav Horne sa...

Glemte kanskje en vesentlig detalj vedr tape. Jeg har frem til nå lagt to lag tape, ett passe øangt/kort og så ett i full lengde for min festesone. Det har nok blitt for tykt med dertil subbing i feste som nok har redusert glid. Men har hatt spikerfeste. Har nå lagt kun ett lag i festesone så får jeg se om det ble bra. Dersom jeg ikke får bra nok feste må jeg prøve med ett kortere lag kun i tråkket i tillegg. Sikkert mange som kan mene det ene og det andre om det og at det er enklere å bare smøre vanlig. Men det er deilig å bare gå på ski og slippe tenke smøring. Det funker for meg i hvertfall.

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk