lørdag 2. februar 2013

Smøretips Hauern - oppdatert søndag kl 7

Oppdatering søndag kl 7: Det er nå ca -10 nede groper og søkk (Kanada) og rundt -3 til -4 i høyden, altså kaldere enn i går, men varmere enn meldt, pga inversjonseffekter. Det er forventet at tempen vil stige noe utover dagen. Løypene ble kjørt på nytt i går, og man fikk fram en temmelig tørr og finkornet snøtype. Dette vil endre seg litt utover dagen.

Bjørn Myhre la også ut smøretips, lørdag. Dette smøretipset er ganske likt på glid, men legger seg på ett hakk mykere festesmøring.

Mitt tips på feste, VR40, fungerer opp mot -2 grader på den snøen vi har nå. Dette KAN bli litt lite utover dagen, så det kan være lurt å legge på litt VR45 i tråkket for å være sikker. Merk at dette vil føles trått fra start i Kanada

Snøen i skogen nå
Det var plussgrader tidligere i uka, og det har ikke kommet nysnø siden da, så vi ser snø som er lett omdannet. Den er fremdeles finkorna, men det er noe mer glid i snøen nå enn om den var helt ny. Traseen fra Kanada til Eiksetra er kjørt på nytt i går.

Glid (oppdatert lørdag kl 18)
1. Velg ut et par ski med en fin slip. G+ hos Bjørn Myhre Slip ser ut til å være ideell. Jeg har testet B- og G+ i dag, de fungerte så og si helt likt, men det var noe varmere i dag enn det er meldt i morgen, så jeg anbefaler G+.
2. Rens skiene skikkelig i festesonen. Fjern også evnt urenheter i glidsonen. Unngå om mulig ski som har vært brukt til klister
3. Legg på glider, fordel det med strykejern, og fjern i midtrenna ganske umiddelbart.
Jeg la i kveld på Swix HF 7 (-2 til -8) som sannsynligvis vil bli bedre og bedre utover dagen. HF 6 kan bli litt trått når tempen stiger, men det er et alternativ. LF glider har langt mindre fluor enn HF glider, det er en merkbar forskjell. Men LF er bedre enn ingenting.
4. La glideren avkjøles. Sikle av glideren, men uten å bruke for mye makt. Bruk en kobberbørste til å børste vekk glideren. Ta ca 15 drag med en fast og stå hånd. Fjern overflødig glider underveis med rent papir (torky fungerer greit)
5. Bruk en nylonbørste til slutt for å polere. 5-10 drag.

Feste (oppdatert lørdag kl 20)
6. Rubb festesonen med sandpapir.
7. Legg på grunnvoks. Mange sverger til Toko grunnvalla, Swix sin er også helt ok.
8. Smelt inn grunnvoksen med et strykejern (helt et annet strykejern, slik at du ikke får festevoks i glideren neste gang). Fordel voksen jevnt utover med kork. Avkjøle.
9. Legg på 2 tynne lag V30 blå swix i hele festesonen. Kork ut mellom hver gang.
10. Legg på 1 tynt lag VR40 blå i hele festesonen. Kork ut. VR40 tåler litt varmere temp og er litt mer slitesterkt, og kan være lurt i et langt renn som Hauern. Noen spør om Rode, jeg har liten erfaring med Rode under -5 grader, så her vil jeg helst ikke tipse.
11. Legg 2-3 ytterligere lag med VR40 i en stadig kortere del av festesonen. Kork ut mellom hver gang. Det siste laget legges rett under foten, i "tråkket". Det er viktig at festesmøringa legges i tynne lag med en lett hånd, slik at det ikke blir ujevnt.

Er man nervøs for festet, kan man legge litt VR45 i tråkket, eller V40 blå extra, men det trengs ikke, slik det ser ut nå. Motstå fristelsen til å legge på et "nervelag" - det skal ikke være vanskelig å få feste på dette underlaget. Men ta med mykere smøring til start, hvis værvarselet bommer. Ta med VR45 og VR50 eller Rode Multigrade og Rode Superweiss, for å være sikker.

LYKKE TIL, ALLE SAMMEN! Ser dere i skauen!

22 kommentarer:

Kaptein Knutsen sa...

Mange som hadde Gjemmekontor i Finnemarka i formiddag, gitt :-)

Noen for å finpusse formen til Hauern, og noen for å kose seg med sol og nydelige løyper.

Takk, Drammen og Lier!

IL ROS sa...

Supert føre i dag. Eggevollen-Svarthamna, Vrangen, Marimyr, Tverken, Skimtrunden, Storsteinsfjell, over Skimten og ut på Tverråsrunden. Supre løyper. V30 fungerte bra. Varierende temperaturer, med merkbart kaldere i "groper".

Anonym sa...

Ikke noe vits med pulver når der såpass kaldt?

Anonym sa...

Pulver er bra, man da til å ha i flaske ;)))

Gunnar Schei sa...

Bruk gjerne pulver i tillegg, men det er dyre saker. Jeg tar ikke det med i smøretipset pga det.

Glenn Østerud sa...

Vil det være stor forskjell på LF kontra HF på dette føre?

Anonym sa...

Hei!
Er det smart å bruke helt nyslipa ski med G+, ferdig metting, vil normalt tåle mer kulde enn:

Alternativet er Slip M2 på myke plus ski, går ned til - 6 kanskje - 8.

Hendrik sa...

Jeg bruker for det meste Rode og litt avhengig av temperatur vil det være P38 Super Extra og P46 Multigrade som er mest aktuelt.

Noen mener Rode er best på nysnø, mens Swix er bedre på eldre snø. Stemmer det?

Jeg har ikke gått i området i det siste, hvordan er snøen i Drammensmarka nå?

Gunnar Schei sa...

G+ anbefales framfor M2.

Når det gjelder Rode, så har jeg lite erfaring med det på kaldt føre. Jeg synes Rode er suverent ned til -4/-5 grader, men ikke på kaldere føre. Her må andre tipse.

Det er STOR forskjell på LF og HF på slikt føre som vi har nå

Snøen i marka varierer litt. Noen steder er den veldig finkornet, men stort sett er den litt omdannet, og det er brukbar glid i snøen hvis dere følger mine glidtips

Dagis sa...

Takk for gode tips. Ser at Bjørn Myhre legger seg på en noe mykere variant enn deg Gunnar. Hva tenker du om det?

Gunnar Schei sa...

Jeg tenker at Bjørn Myhre baserer seg på dagens føre. Hvis det blir -8 på start er et sjansespill med så myk smøring som BM legger opp til. Man må gjøre en vurdering på start.

Per Olav Horne sa...

Jeg må få takke for en ypperlig blogg Gunnar. Denne er guld for mange markatravere. Keep on going. Ønsker alle en god tur imorgen, dette blir nydelig og ikke så kaldt som de to foregående årene.

Pål sa...

Hva tenker du om valg av smurning når sporene blir harde og glasserte? Er det ikke mulig at sporene blir ganske harde i morgen, spesielt for senere puljer? Vil en mykere variant anbefales?

Plankepetter sa...

Ser at løypemaskinen til Lier akkurat har snudd i Kanada. Da bør det bli kjempefine spor som får satt seg i natt. Fast og fint, ikke isete i det hele tatt.

Gunnar Schei sa...

Pål: glaserte spor er et problem når:
a) det er varmt (over 0 grader) og mange i sporet
b) sola varmer opp snøen.
Ingen av disse tingene ser ut til å skje i morgen, da det vil være flere kuldegrader.

Men værmeldinga har vært feil før, så jeg skal ikke utelukke noe. Og ved glaserte spor må man bruke en mye mykere smøring, VR55 eller mykere.

Gunnar Schei sa...

Takk skal du ha Per Olav, det blir en flott dag i morgen, det er jeg sikker på :)

Anonym sa...

Rill for oss med meduim slip? V-0.5?

Anonym sa...

Hvorfor er det nesten alltid mye kaldere på Garsjø enn Eiksetra? Det er vel bare et par hundre meter i mellom. Nå er det 7 grader kaldere. Noen som vet om det er noe galt med måleren?

Anonym sa...

gikk en tur forbi landfall-tverken-skimten nå, og møtte preppemaskina som satt spor til i morgen. Maskinen dro opp knusktørr snø, var ikke rester overhodet av den glatte snøen i sporene fra i går (som jeg gikk i forbi tverken og opp til skimten). jeg hadde vr40 og så et tynt lag mykere oppå, funka greit oppe på skimten, men var bråstopp i de nypreppa sporene. Snøen var så tørr at den hang i luften titalls meter etter sporleggern. dere som har testet ski i dag får en overraskelse i morgen hvis dere forventer den samme gode glien. jeg ville ikke vurdert vr45 eller multi grade, men heller tenkt seriøst på noe kaldere enn vr40. Selv om temperaturen sier noe annet, er snøen veldig tørr. eller så kan dere safe m vr40, og nyte en god tur.

Anonym sa...

temperatur garsjø eiksetra: kald luft synker, varm luft stiger, som feks i en varmluftballong. garsjø ligger litt lavere, og virker som en kuldegrop

Dagis sa...

Funka dette Gunnar! Fulgte ditt (siste) tips på feste. Et par tynne og korte lag 45 som en finish. Tror det ville blitt mange glipptak uten. Nydelig løp i dag og mange blide folk.

Gunnar Schei sa...

Takk takk! Enig ned deg, bra dag! Jeg la litt VR45 i tråkket selv, men strengt tatt hadde man ikke trengt det før etter Tverken.

Ettermiddagssol mot Svarthamna

Ettermiddagssol mot Svarthamna
En vårdag (?) i april

Bloggurat

Bloggurat

Bloggarkiv

Om denne bloggen

Skiføret i Drammensmarka er en blogg om nettopp skiføret i Drammensmarka. Fra tid til annen legger jeg inn turrapporter, turforslag o.l. Men i hovedsak er bloggen en hjelp til de som vil vite om forholdene i Drammensmarka.

Jeg poster hver dag det er endringer i forholdene, slik at du kan være trygg på at informasjonen er oppdatert. Siden jeg ikke har anledning til å løpe rundt i skogen hele dagen, baserer jeg meg ikke bare på egne observasjoner, men også på løypetelefonen og tips fra andre skiløpere.

Følgere

Bidragsytere

Google søk

Tilpasset søk